Actie heeft meer zin dan witte mensen een schuldgevoel aanpraten

Niet alleen de zwarte gemeenschap, maar iedereen kan slachtoffer worden van mensen met macht, betoogt Robert Valentine, voorzitter van de Libertaire Partij en zelf van Afro-Amerikaanse afkomst.

Sinds de dood van George Floyd is Black Lives Matter weer helemaal actueel. Duizenden mensen demonstreerden in Nederland voor meer oog voor de zwarte medemens. De vraag is alleen hoeveel dat gaat opleveren. En worden we allemaal niet hard geraakt door mensen die erop kicken om hun macht te misbruiken?

 

Hoeveel corrupte politici, discriminerende ambtenaren bij de Belastingdienst en egotrippende agenten moeten we nog tegenkomen voor we gaan inzien dat het geven van macht problematische gevolgen heeft?

Apenrots

Ons brein kan macht niet aan. Onderzoeken tonen aan dat onze fysiologie er zelfs door verandert. Het boek ‘Het winnaareffect’ van Ian Robertson (2012) beschrijft mooi hoe dit niet alleen in het dierenrijk voorkomt, maar ook gewoon in onze maatschappij. Wanneer we naar de top van de apenrots klimmen, gaan we ons anders gedragen en denken we dat de regels voor iedereen behalve onszelf gelden.

Toch wordt er steevast gewezen op klasseproblemen, kleurproblemen, problemen voor een bepaalde sekse en mensen met een specifieke seksuele geaardheid. Die problemen moeten niet gebagatelliseerd worden, maar er zijn genoeg voorbeelden die laten zien dat we allemaal hard benadeeld worden als mensen met macht daar zin in hebben.

In plaats van meer verantwoording afleggen, willen machtshebbers steeds minder verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden. Het omgekeerde zou juist het geval moeten zijn. Als je het recht hebt om een wapen te dragen en mensen voor bepaalde tijd tegen hun zin in vast te zetten, dan draag je meer verantwoordelijkheid.

Dit soort systemisch racisme zou prioriteit nummer één moeten zijn voor de Black Lives Matter-beweging. Maar zowel de Black Lives Matter als Mark Rutte, bleek onlangs, lijkt geen weet te hebben van oplossingen. Ik help graag een handje mee. Met deze drie oplossingen kunnen we racisme het laatste zetje geven.

Koophuis

We moeten iedereen de mogelijkheid geven om kapitaal op te bouwen door bijvoorbeeld het kopen van huizen. Dit is in Amerika historisch gezien een probleem door beleid dat het onmogelijk maakte voor Afro-Amerikaanse gezinnen om een hypotheek af te sluiten. Ook gentrificatie in Nederland kun je oplossen door gezinnen in achterstandswijken hun huis te laten kopen. Als iedereen zijn eigen koophuis heeft, worden de generaties na ons zo ontelbaar veel rijker. In Amerika zou Black Lives Matter non-stop moeten pleiten voor beter beleid hierom.

Ook het afschaffen van de War on Drugs die de zwarte gemeenschap onevenredig hard raakt, zou een astronomische verbetering zijn van de levens van zwarte Amerikanen.

Willen we wereldwijd de zwarte gemeenschap helpen? Dan moeten de handelsbarrières tussen Afrika en Europa worden opgeheven. Zodat armoede over dertig jaar ook daar vrijwel weg is.

Wit schuldgevoel

Deze acties zetten veel meer zoden aan de dijk dan witte mensen een schuldgevoel aanpraten en wijzen op hun vermeend wit privilege. Het probleem ligt hem in de onvrijheid die vanuit de overheid gecreëerd wordt.

Dat geen van de activisten dit wil erkennen, maar zij eerder een rol zien voor een grotere, meer sturende overheid, die als we naar de geschiedenis kijken de kleur zwart nooit goed heeft gedaan, gaat mijn pet te boven.

Dit bericht verscheen eerder in Trouw.

Plaats een reactie